Mentaltrening
Hvis du spør noen hva man skal gjøre for å få bedre kondisjon, eller hva man skal gjøre for å få sterkere muskler, så vil de aller fleste ha lært at det er noe man får ved å trene. For å få bedre kondisjon må man på en eller annen måte trene kondisjonen opp, gjerne ved å løpe. Og for å få sterkere muskler må man belaste musklene slik at nye muskelfibrer bygges. Det er ikke noe overraskelse akkurat, og «alle» vet at det er slik.
Når det gjelder mentaltrening derimot, er det av en eller annen grunn ikke like klart for alle hva det er. Mentaltrening kan kort og godt sies å være trening av tanker og tankemønstre, altså det som har med de mentale prosessene i hjernen å gjøre.
Mentaltrening som forberedelse
Når det gjelder trening, det være seg fysisk eller mental eller en hvilken som helst annen form for trening, så gjennomføres den ofte for at man skal forberede seg på et eller annet. Altså gjennom å trene på noe, forbereder du deg på å skulle prestere eller oppnå et eller annet. Dette «et eller annet» kan være å kunne løpe så og så fort, å nå sin matchvekt, å lære seg teknikker med fotball, å hoppe høyt, å være en bedre kollega, å sette seg gode mål, å handtere nervøsitet osv.
Med mentaltrening er det de mentale prosessene, i hovedsak gamle og nye tanker og tankemønstre, som er i fokus. Når du tenker på det, starter alt i hodet. Ingen handling uten at det først har vært en tanke der. Ja, det er ikke alle tankene som du alltid er bevisst på, og som du kanskje ikke en gang vet akkurat hvordan er, men tankene og tankemønstrene er der. Og det at de faktisk er der inne i hodet ditt, gjør at det er mulig å finne ut hvordan de fungerer, og om de fungerer slik du ønsker at de skal fungere.
I tillegg er det en god del tanker som du ikke ennå har tenkt, heldigvis!
Hvilke tankemønster finnes da?
Om vi skal se på hvilke typer tankemønstre som finnes, er det vanlig (i hvert fall innenfor NLP– ens verden) å dele dem inn i følgende fem typer:
- Læringsmønstre – for hvordan du lærer noe nytt.
- Huskemønstre – for hvordan du husker og henter fram det du har lært.
- Beslutningsmønstre – for hvordan du tar ulike beslutninger basert på de alternativene som er tilgjengelig.
- Motivasjonsmønstre – for hvordan du motiverer deg selv til å handle.
- Virkelighetsmønstre – for hvordan du vet hva som er virkelig, hva du tror på og hva du er overbevist om. Og motsatt, hva du vet ikke er virkelig, som du ikke tror på og som du er overbevist om at ikke er slik.
Legg merke til at tankemønstrene handler om hvordan du tenker det ene eller det andre, og ikke hva du tenker. Og når du ser på de fem typene over, er det noen av disse som det er grunn til å tro at man kan trene opp til å bli enda bedre? For eksempel, kan det tenkes at det finnes bedre måter å motivere seg til å trene enn den du har i dag? Kan det hende at du kan lære på bedre måter? Kan det hende at det finnes bedre måter å beslutte om du skal kjøpe en ny bil eller ikke, eller hvem som skal få spille kampen eller ikke?
Vi er i hvert fall overbevist om at det alltid er mulig å forbedre disse tankemønstrene og å trene (altså forberede seg) på dem gjennom mentaltrening.
Tanker, følelser og handling
Her er en kjapp liten øvelse til deg: Tenk på noe som du har vanskelig for å motivere deg til å gjøre. Det kan være det å skulle komme seg på trening (dørstokkmila), det å skulle ta oppvasken, det å legge seg når det er så mye du bare MÅ se på TV, hva som helst. Og når du tenker på akkurat det nå, legg merke til hvordan du tenker. Hva ser du for deg når du tenker dette nå, hva hører du og ikke minst hva føler du? Jeg gjetter at den følelsen du får ikke akkurat får deg til å boble over av velvære. Stemmer det?
Hvis du i stedet tenker på noe som er vanvittig enkelt for deg å motivere deg til. Ja, noe som er så enkelt at du kanskje ikke en gang har tenkt at du motiverer deg til å gjøre det. Det kan være det å bare sove litt til om morgenen, det å spise litt deilig sjokolade eller kanskje det å ta en herlig dusj etter trening. Hva som helst, bare det er enkelt for deg å motivere deg til å gjøre det. Hva ser du for deg når du tenker på det nå, hva hører du, og hva føler du nå? Jeg gjetter at den følelsen du får er ganske så annerledes enn den du hadde i stad. Stemmer det?
Legg merke til at det eneste du har gjort er å tenke, og likevel får du den følelsen. Og følelsen har utrolig mye å si i forhold til hva du velger å gjøre. Som mennesker velger vi å gjøre mer av det som føles bra, og mindre av det som ikke føles bra. I tillegg er vi utrolig dyktige på å velge belønning her og nå i stedet for det som kommer en gang der ute i fremtiden. Og når det er slik, blir det ikke nødvendigvis enkelt å skulle nå det nyttårsforsettet om å gå ned i vekt, eller å slutte å røyke. For det kan jo ikke skade å bare spise en sjokolade til før jeg begynner, eller røyke en sigarett til, kan det vel?
Heldigvis er det fullt mulig å endre på disse tankemønstrene og følelsene knyttet til dem, og å forberede seg på hva som skal komme. Det er blant annet det mentaltrening og NLP handler om. Når du har funnet og trent inn et nyttigere tankemønster enn det du brukte før, er det mye enklere å lykkes med å oppnå det du ønsker.
Verktøy og metoder for Mentaltrening
Det finnes en rekke verktøy og metoder for å drive mentaltrening. Vi kommer ikke til å gå nærmere inn på disse akkurat her, men følg med på disse nettsidene eller les innlegg vi allerede har skrevet. Vi ønsker likevel å nevne ett, og det er visualisering, rett og slett fordi det er ett av de verktøyene, ja kanskje det verktøyet, som omtales mest blant annet i media. Du har sikkert hørt om toppidrettsutøvere som bruker visualisering i sin trening, og hvordan de presterer mye bedre som følge av den treningen, og det er ikke uten grunn
Gjennom visualisering er det mulig å trene på alle typer tankemønstre som nevnt ovenfor og dermed all adferd. Ja du kan si at visualisering er et tankemønster for innlæring av andre tankemønstre og tilhørende handlinger. Du kan bruke det til å trene opp tekniske, taktiske og strategiske ferdigheter innenfor idretten du driver. Du kan bruke det til å trene på forhandlinger i jobbsammenheng, på å forberede deg til jobbintervju, på å kjøre bil, sette deg hårete mål, trene på ulike scenarioer for hva som kan skje hvis du gjør det ene eller det andre. Ja kort sagt kan du bruke det til å trene på nær sagt hva som helst som på en eller annen måte er koblet til det som skjer i hodet. Og som du vet, er det i hodet det meste skjer.
Coaching, Mentaltrening og NLP
Etter å ha lest det vi har skrevet om mentaltrening så langt, og hvis du har lest det vi har skrevet om NLP og det vi har skrevet om coaching, regner jeg med at du allerede har lagt merke til at både coaching, mentaltrening og NLP handler mye om det samme. I sin enkleste form handler det om å lære. Det handler om hvordan vi tenker. Det handler om å bevege seg fra A til B. Det handler om hvordan vi som mennesker er. Det handler om frihet. Det handler om at vi mennesker er mye råere enn vi tror! Det handler om muligheter, om å være nysgjerrig på hva mulighetene er. Det handler om å finne det du vil ha eller oppnå og så gå for det! Det handler om å vokse som menneske.
En klok venn av meg pleier å si at «livet er ikke for nybegynnere». Og på mange måter stemmer det, for det er mye å lære og mye å erfare her i livet. Oppturer og nedturer har vi alle, men ikke alle møter oppturene og nedturene på samme måte. For eksempel har vi vel alle og en hver opplevd å stå fast i noe, å ha møtt veggen, å hatt en følelse av å være fastlåst, uten å vite hvordan man skal komme seg videre.
Coaching handler om å hjelpe deg finne en vei videre, finne ut hvor veien skal gå. Mentaltrening handler om å trene på å gå den veien, om å være forberedt på det som møter deg, slik at du kan gjøre det du har tenkt uten å måtte tenke deg om. Og rundt dette ligger NLP som en helt rå «attitude», en innstilling til livet og en måte å forstå hvordan mennesker fungerer og hvordan vi kan være sjef i vårt eget liv… og enda mye mer.
Hvem er Coaching, Mentaltrening og NLP nyttig for?
Når du ser på de tankemønstrene vi nevnte lenger opp på siden her, er det noen av tankene og tankemønstrene dine som faller inn under disse typene? Er det noen av disse som du skulle ønske eller kunne tenke deg at var mer på ditt parti enn de er nå? Er det noen av dine nåværende tankemønstre som gir deg en følelse som du godt kunne vært foruten? Er det noe i livet ditt du skulle ønske at du kunne oppnå, men som du kanskje ikke vet hvordan du skal få til? Vil du bli mer av det du allerede er? Hvis du kan svare ja på ett eller flere av disse spørsmålene, så er Coaching, Mental Trening og NLP nyttig for deg.
Kort sagt, Coaching, Mentaltrening og NLP er for alle! Ja, deg også! 🙂